Dünya da en popüler, en çok bilinen ve en çok kullanılan 3d yazıcılar, “Fused Filament Fabrication” (FFF) veya “Fused Deposition Modeling” (FDM/FFF) teknolojisi ile çalışan 3d yazıcılardır.
Her geçen yıl yeni özelliklere sahip bir çok yeni FDM/FFF 3d yazıcı piyasa sürülmekte ve FDM/FFF 3d yazıcı sektörü hız kesmeden ilerlemektedir.
Bir FDM/FFF 3d yazıcı almanız gerektiği konusunda kararlısınız ve FDM/FFF bir 3d yazıcı satın alırken nerelere dikkat etmeniz ya da bir FDM/FFF 3d yazıcı satın alma rehberi mi arıyorsunuz? Bu yazı da FDM/FFF 3d yazıcı alırken dikkat edilmesi gerekenler anlatılmaktadır.
1. Baskı Alanı
Bir FDM/FFF 3d yazıcı almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şey yazıcının hangi boyutlarda üretim yapabildiğidir. Satın aldıktan sonra oluşabilecek bir çok problemi çözebilmeniz mümkün olsa da 3d yazıcının baskı alanı sizin için yetersiz kaldığında büyük ihtimalle baskı alanını büyütmeniz mümkün olmayacaktır.
En iyisi şöyle baskı alanı büyük bir yazıcı alayım ve ileride baskı alanının yetersiz kalması ile ilgili bir sorun yaşamayım diye düşünüyorsanız eğer bu konuda diğer maddeleri incelemeden karar vermeyin…
2. Kullanım Kolaylığı
İster tecrübeli olun ister tecrübesiz 3d yazıcının kolay kullanılması oldukça önemlidir. Elbette bu başlık altında kullanım kolaylığı kavramını biraz açmalıyız ve bu başlık altında bir 3d yazıcının kolay kullanılması ne demek sorusunun cevabı kapsamında yaklaşmalıyız.
- Tabla Ayarı
3d yazıcılarda baskı kafası ve tabla arasındaki seviye manuel ve otomatik olarak iki şekilde ayarlanmakta ve kontrol edilmektedir. Bunu bir inşaatın temeli gibi düşünebilirsiniz. İyi bir temel atılması işte bu tabla ayarına bağlıdır. 3d yazıcınızda baskı başlatmadan önce tabla ve baskı kafası ayarları iyi olmalıdır.
Genel olarak FDM/FFF 3d yazıcılarda baskı tablasının kenarlarında bulunan yay ayarlamalı ayar vidaları ile tabla seviye ayarlamaları yapılmaktadır. Manuel olarak tabla seviyeleme ayarı yapılan bir 3d yazıcı satın aldığınızda bu ayarlamaları baskı öncesi bu ayar vidaları ile kendiniz yapmalısınız. Otomatik tabla seviye ayarlamalı bir 3d yazıcı satın aldığınızda ise baskı öncesi makine tablanın belirli bölgelerinden mesafe alarak baskı tablanızı analiz eder ve baskı boyunca kafanın bulunduğu bölgeye göre 3d yazıcı baskı kafasının olması gereken yüksekliğe kendini otomatik olarak ayarlar.
Baskı alanı küçük bir 3d yazıcı aldığınızda manuel olarak ayarlamak belki fazla bir problem oluşturmayabilir ancak baskı alanı büyük bir 3d yazıcı aldığınızda ayar yapmak zorlaşırken aynı zamanda ısınarak genleşen tablanın farklı bölgelerinde farklı yükselmeler ve ayar yapma zorluğu sizin için problem oluşturabilir. Bu sebeple otomatik tabla ayar donanımına sahip 3d yazıcılar kullanım kolaylığı açısından tercih sebebi olmaktadırlar.
- Baskı Başlatmak
FDM/FFF 3d yazıcılarda baskı başlatma işlemi çoğunlukla SD Card, USB ve uzaktan erişim gibi yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Burada bilinmesi gereken ilk temel unsur 3d yazıcınızda yürütülecek 3d baskı dosyasını (gcode) başka yöntemler olsa da temel olarak bir bilgisayar ile hazırlamanız gerektiğidir. Hazırladınız 3d baskı dosyasını belirtilen yöntemlerden biri ile yazıcınıza gönderebilir ve komut dosyalarını yürütebilirsiniz.
Burada önemli olan konu ne kadar sıklıkla 3d baskı almak istediğiniz ve ne kadar birbirinden farklı tasarımlar üretmek istediğinizdir. Eğer çok sık 3d baskı almayı planlamıyor ya da sürekli aynı tasarımları üretmeyi düşünüyorsanız SD Card ile baskı almak sizin için fazla bir problem oluşturmasa da, çok sık 3d baskı almayı planlıyor ve birbirinden farklı farklı tasarımlar üretmek istediğinizde sürekli SD Card’ı 3d yazıcınızdan söküp bilgisayarınıza bağlayıp 3d baskı dosyasını SD Card’a yükleyip tekrar yazıcınıza bağlamak yorucu olabilir ve sürekli sökülüp takılan SD Card’ınızında arıza vermesine sebep olabilir.
Diğer bir baskı başlanma seçeneği de USB bağlantısıdır. 3d yazıcınızı doğrudan bilgisayarınıza bağlayabilir ve bilgisayarınız ile baskı işlemi başlatabilirsiniz. Burada önemli olan konu bilgisayarınızı kullanarak 3d baskı işlemi başlattığınızda, 3d baskı tamamlanana kadar USB kablosunu bilgisayarınızdan çıkartmamanız ve bilgisayarınızı kapatmamanızdır. Kısa süren baskılarda problem oluşturmasa da uzun süren baskılarda çeşitli problemler yaşayabilirsiniz. Bilgisayarınızdan baskı aldığınız durumlarda bilgisayarınızda performans anlamında yaşanabilecek donmalarda ise satır satır komutları okuyarak ilerleyen 3d yazıcınız bilgisayarınızdan veri okuma ve yürütme işlemi gerçekleştirememesi dolayısıyla anlık baskıda beklemelere sebep olarak problemli 3d baskılar almanıza neden olacaktır. Bu tür durumların yaşanmaması için raspberry pi benzeri ürünler kullanarak USB üzerinden 3d baskı işlemleri almak çok daha mantıklı olacaktır. Bu şekilde hem bilgisayarınızı meşgul etmez, performans anlamında yaşanabilecek sorunlar ile uğraşmaz ve aynı zamanda uzaktan yönetim, uzaktan izleme gibi özelliklere de sahip olabilirsiniz. Uzaktan yönetim ve uzaktan 3d baskı başlatma özelliklerine sahip 3d yazıcılar kullanım kolaylığı açısından tercih sebebi olabilir.
- Baskı Sonrası Üretilen Parçanın Tabladan Sökülmesi
Öncelikle iyi bir 3d baskı alabilmeniz için 3d baskı da ilk katmanınızın baskı tablasına güçlü bir şekilde yapışması gerekmektedir. Katmanlar yükseldikçe baskı devam ederken baskının tabladan ayrılması hem parçanın üretilmesini engelleyecek hem de makinenizin kafa kısmında eriyen plastiğin birikmesi ile çeşitli arızalara (çoğunlukla sıcaklık ölçen termistör direnç ve ısıtıcı kartuş arızası) sebep verebilir.
Baskı sonrası sökülebilen manyetik esnek yazdırma tablasına sahip 3d yazıcılarda tamamlanan parçayı tabladan sökmek kullanım kolaylığı açısından tercih sebebi olabilir. Esnek olmayan tablalarda baskıyı tabladan sökebilmek için çeşitli araçlar (maket bıçağı, spatula vb.) kullanılmaktadır. Bu araçlar ile hem 3d yazıcınıza hem de iş güvenliği ekipmanları kullanmaz ve dikkatli olmazsanız bir iş kazası ile kendinize bile zarar verme olasılığınız bulunmaktadır.