Günden güne 3d yazıcılar daha fazla popüler olmakta ve daha fazla kullanıcı 3d yazıcı kullanmaktadır. Elbette bu 3d yazıcılarda rutin olan bakım ihtiyacı ile daha fazla kişinin karşılaşması anlamına da gelmektedir. 3d yazıcılarda oldukça sık görülebilen ekstruder tıkanması, hotend tıkanması ve nozzle tıkanması problemlerinin sebeplerinden ve çözümlerinden bu yazıda bahsedeceğim.
İlk adım olarak nozzle sıcaklığımızı baskı almak istediğimiz sıcaklığa getirmemiz ve sıcaklığının artışını gözlemlememiz gerekmektedir. Sıcaklık olması gerektiği gibi düzgün yükseliyor mu? Hedef sıcaklıkta sabitlenmesi nasıl? Eğer sıcaklık hedef sıcaklıkta düzgün sabitlenmiyor ve sürekli olarak hedef sıcaklıktan fazlasıyla uzak denilebilecek (yaklaşık -10°C ve +10°C ) düşük sıcaklıklara ve yüksek sıcaklıklara ulaşıyor mu? Eğer ulaşıyorsa PID ayarlarını kontrol etmeniz ve değiştirmeniz gerekebilir. Bu konuda PID autotune çalıştırabilir ve olması gereken PID değerlerinizi öğrenebilirsiniz.
Radyatör soğutma fanı düzgün çalışıyor mu? Radyatör soğutma fanı düzgün çalışmadığında ya da çalışmadığında filament olması gerekenden üst noktalarda eriyik hale gelecek ve ekstruder motoruna normalden fazla yük binecektir. Bu artan yüke karşı ekstruder motorunuzun tork kapasitesi yetmediğinde motor teklemeye başlayacaktır. Bu durumda bir diğer meydana gelebilecek durumda tahrik dişlilerinin filament itilemediği için filamentin aynı noktasında patinaj çeker gibi filamenti tek bir noktadan sıyırması durumu olacaktır.
Extruder sıkıştırma yay veya benzeri sistemlerin ayarları iyi mi? İyi bir ekstrüzyon için; filamentin itilmesini sağlayan ekstruderlerde bulunan tahrik dişlilerinde, filament daha fazla ya da daha az sıkıştırılarak kavranmasını ve tutunmasını ayarlamak için kullanılan sıkıştırma mekanizmalarının ayarları iyi olmalıdır.
Filament teflon taşıyıcı boruda rahat ilerleyebiliyor mu? (eğer yazıcınızda bu donanım varsa)
Hotend içinde barelde yer alan teflon boruda daralma ya da deformasyon var mı? (eğer yazıcınızda bu donanım varsa) (sökme işlemi gerektirir) Cevap ikisinden birisine “evet ” ise ise teflon boruyu değiştirmelisiniz.
Hotend içinde eriyik filament olması gerekenden yukarı noktalarda erime yaparak birikmiş mi? (genellikle teflon borunun nozzle’a kadar gittiği sistemlerde teflon borunun son noktaya kadar yani nozzle’a kadar itilerek yerleştirilmemesinden kaynaklanmaktadır.)
Nozzle açma iğnesi ile kontrol ettiğinizde (nozzle çapına uygun) nozzle’da tıkanma var mı? Eğer nozzle açma iğnesi ile nozzle içerisine ulaşamadıysanız nozzle değiştirmelisiniz. (Bu işlemi yaparken filamentin takılı olmamasına, nozzle’ın sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Yazıcının ulaşabileceği en yüksek sıcaklıkta uygulamanız tavsiye edilir.) Nozzle açma iğneniz yoksa nozzle test edemediniz ama yine de değişmenizi tavsiye ederim. Nozzle değiştirirken barel ve teflon boruları da değişmenizi tavsiye ederim. Nozzle ve barel değiştirirken filament sızmaması için kullanılan teflon bantları nozzle ve barel dişlilerine sararken filament kanallarına ulaşmaması için çok uç noktalara sarmamaya dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Şimdilik aklıma gelen sorunlar ve çözümler bunlar. Aklıma yeni şeyler geldikçe ya da bu konularda yeni tecrübeler edindikçe burayı güncellemeye çalışacağım. Sizlerde bu konuda tecrübelerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Unutmayın bilgi en çok paylaştıkça çoğalır.
Görüşmek üzere…