3d yazıcı ile neler yapılabilir, uzay sektöründe 3d yazıcı ile üretim yapmak sayısız avantaj sağlamaktadır. Bunlardan en önemlisi metal üretiminde 3d baskının tercih edilmesi, malzemenin alaşım olarak kullanılmasına imkan sağlamaktadır. Toz olarak isteğiniz karışımı yapabilmektesiniz.
Yine 3d yazıcı tercih etmenin gerekliliklerinden biri maliyetlerin düşmesidir. Özellikle roket motoru gibi niş bir alanda imalat yapacaksanız, seri üretim gerekmediğinden dolayı 3d yazıcı ile üretim maliyetleri düşürecektir.
İşte 3d yazıcı ile neler yapılabilir…
Uzay sektörüne 3d baskı’yı entegre ederek yeni bir ivme kazandıran Relativity Space işin içine yapay zeka ve otonom robotiği de birleştirerek, roketlerin yapısını ve motorlarını üreten bir firmadır. Relativity’nin Terran 1 ve Terran 2 adında 2 adet roketi vardır. Roketlerini 60 günden kısa bir sürede üreterek bir ilke imza atmıştır.
Roketlerden Terran R 7 adet Terran 1 ise 9 adet motorunu metal 3d baskı teknolojisi kullanarak üretmektedir. Terran roketleri yapısını ve motorlarını metal alaşımlı 3d baskı kullanarak üretmekte ve böylece geleneksel roketlere kıyasla 100 kat daha az parça üretmeyi başarmaktadır.
Relativitiy Ceo’su Tim Ellis, 3d baskı teknolojisinin üretim süreçlerine dahil olmasını imalatta bir paradigma değişimine benzetmiştir. ” Bence insanların 3d baskı hakkında anlamadığı şey, aslında içten yanmalı motorlardan elektriğe veya yerinden hizmetten bulut sistemlerine geçiş gibi olması.” demiştir.
Bakır müthiş termal iletkenliği sayesinde ısı eşanjörleri, motorlar ve elektronikler gibi komplementler için çok iyi bir malzemedir. Havacılık sektöründe de bakırın bu termal özelliği onu sıvı roket motoru, yanma cihazları üretiminde eşsiz bir malzeme yapar.
Ohio’daki NASA Glenn Araştırma Merkezi (MSFC) ve Ohio’daki NASA Glenn Araştırma Merkezi tarafından bakır bazlı GRCop-42 oluşturuldu. GRCop-42 alaşımı 3d baskı yöntemi ile üretilmiş, yüksek iletkenlik ve yüksek mukavemet özellikler sayesinde yanma odası silindir gömleği ve yakıt enjektörü ön yüz plakaları gibi tasarlanabilmiştir.
Roket tahrik bileşenlerinde bakır alaşım malzeme 3d baskı yöntemi ile üretilmesi, geleneksel imalata göre avantaj sağlamıştır.
Lineer Aerospike motorları, geleneksel motorlara kıyasla çok daha verili bir şekilde uçabilir. Aerospike motorlarda ki bu vermlilik teoride %15 civarında olmaktadır. Tabi tasarlanmış ve geliştirilmiş aeorospike motorlar geleneksel metotlarla üretilemediğinden dolayı hiç bir zaman hayata geçirilimemiş ve dolayısı ile hiç bir zaman uçmayı başaramamıştır.A
Roket motoru üreticisi Pangea Havacılık ise aerospike motoru, katmanlı üretim teknolojisini kullanarak bakır-krom-niyobyum süper alaşımlı alaşım malzeme ile (GR-Cop42 alaşımı) üreteceğini söylemektedir.
Katmanlı üretim teknolojisi aerospike motorun şeklinin karmaşık geometrisini üretmeye olanak tanımaktadır. Aynı zamanda 3d baskı ile üretim tahrik motorunun daha hafif ve uçuşa izin verecek kadar da güçlü olmasına olanak tanımaktadır.
Bu yazımızda 3d yazıcı ile neler yapılabilir sorusuna örnekler vermeye çalıştık.